Jdi na obsah Jdi na menu
 


...POKUSY S VAJÍČKY...

...jak postavit vajíčko na svém širším konci?...

...na stole si připravíme malou hromádku soli a umístíme na ni opatrně vajíčko, aby stálo..

...pak opatrně sůl odfoukneme...

...pár zrníček, která drží vajíčko pod ním celkem nepozorovaně zůstane, a tak to vypadá, že stojí samo...
Zdroj: http://fyzmatik.pise.cz/870-pokusy-s-vajicky.html

 

 

 ...plovoucí vajíčko...

...do sklenice do poloviny nalijeme obyčejnou vodu a opatrně do ní vložíme čerstvé vajíčko...

...potom do sklenice pomalu naléváme hodně slaný roztok vody a pozorujeme, jak vejce začíná plavat...

...pokud naopak dokážete nalít do půlky sklenice slanou vodu a sklenici doplnit čerstvou vodou, aniž by se smíchaly (lijeme ji opatrně po stěnách sklenice), mělo by se vám pak podařit opatrně ponořit vajíčko do sklenice mezi obě vrstvy...

 

  

...tajný vzkaz...

...natvrdo uvařené vajíčko necháme vychladnout...

...ve lžičce octu rozpustíme co nejvíce octanu hlinitého a tímto roztokem napíšeme tajný vzkaz na skořápku vajíčka...

 ...vzkaz po uschnutí není na povrchu vidět, ale když pak skořápku oloupete, stane se písmo viditelným na povrchu vajíčka...

...vajíčko, ale není pak vhodné už konzumovat.
Zdroj: http://fyzmatik.pise.cz/870-pokusy-s-vajicky.html..

 

  

...gumové vajíčko...

vařené vajíčko dáme do hrníčku s octem a další den ocet znovu vyměňujeme. Ocet rozpustí skořápku, ale zůstane vám gumové vajíčko, které může při pádu z menší výšky dokonce skákat.
Zdroj: http://fyzmatik.pise.cz/870-pokusy-s-vajicky.html..

 

 

...které vejce je vařené a které syrové?...

...vejce položte na hladkou desku a prsty je roztočte...

...vařené vejce se roztočí značně rychleji než syrové...

...při rychlém roztočení se vařené vejce může dokonce vzpřímit na špičku... žloutek syrového vejce, který má větší hustotu než bílek, se při roztočení vychyluje ze své normální polohy...

 ...proto je vejce nestabilní a nemůže se vzpřímit....

...při krátkém zabrzdění se bílek a žloutek uvnitř syrového vejce otáčí dále a přivede vejce opět do rotace...

 ...vařené vejce se chová jako tuhé těleso a stává se z něj setrvačník... vzhledem k jeho tvaru je přirozená jeho snaha vzpřímit se...

 

___1___.jpg
Zdroj: http://fyzmatik.pise.cz/870-pokusy-s-vajicky.html

 

...jak dostaneme oloupané vařené vejce do láhve?...

...zapálený proužek papíru hodíme do láhve...

...vejce položíme špičkou do jejího otvoru a počkáme, až papír dohoří...

... vejce se pak vtáhne do láhve "samo"...

... je vhodné mít vejce tzv. "na hniličku", vařené asi 5 minut, které je ještě dost elastické...

...vejce vařené méně než 5 minut by naopak bylo příliš měkké a pravděpodobně by se roztrhlo...

...hrdlo láhve má mít průměr asi 2/3 průměru vejce... vhodně jsou láhve od kečupu...

... hořící papír ohřívá vzduch v láhvi, který se rozpíná a uniká mezi stěnou láhve a lehce položeným vejcem ven... vejce funguje jako záklopka... mimo to vzniká při hoření vodní pára a oxid uhličitý... vodní pára kondenzuje při styku se stěnami láhve, oxid uhelnatý se rozpouští ve vzniklé vodě... když proužek papíru přestane v láhvi hořet, ochladí se zbylý vzduch v láhvi, vznikne podtlak a vejce je konečně vtaženo dovnitř...
Zdroj: http://fyzmatik.pise.cz/870-pokusy-s-vajicky.html

 
 

Náhledy fotografií ze složky ...CO BUDU DNES PĚSTOVAT?...

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář